Tanulj meg NEMet mondani!


Volt már úgy, hogy kérdeztek tőled valamit, vagy kértek és a szíved legmélyén nemmel válaszoltál volna, viszont a szádon az a szó jött ki, hogy igen? Persze, hogy volt már ilyen, mindenkivel volt már ilyen. Mert gyávák vagyunk, mert félünk, és mert nem akarunk szembenézni a következményekkel. Inkább megteszünk mindent, elvállalunk mindent, beszélünk mindenkivel, csak véletlenül se kelljen senkinek azt mondanunk, hogy nem.

Na ezt verd ki a fejedből, és tanulj meg erős lenni! Tanuld meg azt mondani, hogy NEM! Bárkiről legyen szó, barát, családtag, ismeretlen, bárkinek tudd azt mondani, hogy nem, ha arról van szó. Nem kell mindent megtenni, nem kell mindent elfogadni. Ha a szíved és a lelked azt mondja, hogy nem, akkor próbáld meg a kicsiny szádon is ezt a szót kipréselni, akármilyen nehéz. Nem kell Neked mindig, mindenki gondját-baját meghallgatni, nem kell Neked mindig, mindenkinek első szóra ugranod. Ha igazán szeretnek, akkor meg fogják érteni, hogyha egyszer te is azt mondod, hogy bocs de nem. Tudom, hogy ez is nehéz, tudom, hogy ezt is könnyen mondom. Azt is tudom, hogy sok helyzetben nagyon nehéz ezt megtenni, de hidd el nekem, egy idő után sokkal de sokkal könnyebben tudsz bármire nemet mondani, ha igazán akarod.

Ne csodálkozz, ha egy idő után mindenki Neked panaszkodik, mindenki Tőled vár megoldást, mindenki veled akar mindent megoldani, és persze ezek után mindenki téged szúr le, ha valamit nem úgy csináltál, ahogy kellett volna. És ez mind miért van? Mert félsz, mert nem mersz szembeszállni senkivel, magaddal sem, és mert nincs bátorságod senkinek sem azt mondani, hogy nem. Ezek után tényleg ne csodálkozz, ha mindenki ki fog használni Téged. És nem, nem ők lesznek a hibásak ez miatt. Erről csakis egyedül te tehetsz, mert te vagy az, aki gyáva, és aki nem mer kiállni saját magáért. Harcolj magadért, állj ki a saját igazad mellett, és légy minden esetben erős. Persze lehetnek olyanok, amikor tényleg rohadtul nincs semmi kedved akármit is megcsinálni, de ennek ellenére mégis megteszed, mert épp olyanról van szó. Én se azt mondom, hogy mindenre az ég adta világon mondj nemet. Csak tanuld meg használni ezt a szót, és ha a helyzet igenis úgy hozza, akkor tudd használni is.

Mi értelme van saját magadnak rosszat tenni azzal, hogy mindenkinek ugrasz első füttyentésre? Saját magadat csapod be, a saját lelkedet teszed tönkre ezzel. Mert persze elvállalsz mindent, mert hát milyen jó segíteni másokon, aztán amikor este lefekszel aludni, legszívesebben sírnál, hogy miért voltál ilyen hülye, amikor csak egyszerűen azt kellett volna mondanod, hogy nem. De te ehelyett elfogadtál mindent, megtettél mindent, segítettél mindenkinek, miközben a lelked életereje a békasegge alá csökkent. Tényleg van értelme ezt csinálni? Tényleg van értelme saját magadat tönkre tenni csak azért, mert egy 3 betűs szót nem tudsz kimondani? Nem lenne egyszerűbb, ha egyszer igenis a sarkadra állnál és azt mondanád, hogy NEM?! Dehogynem lenne egyszerűbb, ezt te is tudod.

Úgyhogy ezentúl állj oda a tükör elé, és mondogasd azt, hogy NEM! Meg fogod látni, amint elkezded elhihetni magaddal, hogy képes vagy te is kiejteni, annál könnyebben fogod ezt mások szemébe is megmondani. Hisz miért kéne saját magunkat tönkre tenni egy egyszerű szó miatt?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése